De keuken: een creatief gezinsproject

 Sabine Vanbiervliet   16/10/2015Doordat Het Pottenatelier organisch gegroeid is (lees:: een  volledig uit de hand gelopen hobby is), moeten de mensen die een workshop volgen helemaal door ons huis om naar het atelier te gaan. Zelf vinden we dat niet erg, het noopt ons enigszins ongeorganiseerde gezin zo toch tot een minimum aan orde en netheid (toch op het eerste zicht)

Dat ons eclectisch interieur niet bij iedereen in de smaak valt, is een understatement. De reacties zijn heel vaak in de volgende trant: Hier vind ik dat tof, maar bij mij thuis zou dat niet passen ...Ik weet nooit goed hoe ik die opmerking moet opvatten maar laten we zeggen dat we in een wereld waar "less is more" de boventoon voert niet veel punten op interieurvormgeving zouden scoren.

Zelf liggen we daar niet wakker van, ons interieur vertelt een verhaal. Het verhaal van de 2 ongetrouwde tantes die hier vroeger woonden en waarvan wij nu nog dagelijks spulletjes door onze handen laten glijden,  het verhaal van de joepiemomentjes bij kringloop- en rommelmarktvondsten, het verhaal van een nieuw samengesteld gezin met een aantal stevige compromissen en 5 onbesuisde kinderen die door het huis banjeren, en soms ook het verhaal van een klein budget met als gevolg soms wat "creatieve oplossingen".Vaak hoor ik: maar hier is zoveel uit klei gemaakt!  Voor mij spreekt dat vanzelf, klei is een prachtige aardse materie, je vindt het zomaar in de grond en je kunt er als het ware een hele wereld meebouwen.

Daarom besloot ik afgelopen lente om de tegeltjes in de keuken eens zelf te maken. Helemaal niet moeilijk maar wel een tijdrovend werkje.. en wie me kent,weet dat ,eens ik iets in mijn hoofd heb, het moet vooruitgaan!. Dus ik was een aantal weken volledig in de ban van die te maken tegels. Ieder vrij moment werd benut om klei uit te rollen , vormpjes uit te stekken, die laten drogen en daar dan 3 lagen glazuur  op schilderen vooraleer ze rauw te bakken op 1060°C. De kinderen deelden al gauw mijn enthousiasme en hielpen met tegels maken en schilderen, In totaal hadden we 780 stuks nodig.

We maakten vooraf geen plan , nee , zo zitten wij (soms spijtig genoeg) niet in elkaar, we schilderden gewoon telkens braafjes de glazuurverfjes op die we over hadden van de workshops (mijn boekhouder maakt vast een vreugdesprongetje bij deze zin), Op een gegeven moment legde ik een heel aantal tegels in een mix bij elkaar om te zien wat dat gaf. Toen kreeg ik wel een heel erg badkamergevoel. Conclusie : vanaf nu mogen er GEEN blauwe tegels meer geschilderd worden. Maar verder zit er geen patroon in, we legden gewoon beetje bij beetje de tegels klaar. Manlief installeerde de tegels met veel geduld. Dat was wel nodig, want toegegeven, ze waren niet allemaal even recht. Wat kan ik zeggen? Er schuilt nu eenmaal geen perfectionist in mij.

Omdat het ecru gevlamde aanrechtblad toch echt afstak bij die felgekleurde tegels, moest er iets anders komen. Dus begonnen wij rond te kijken voor keukenbladen. Man, keukenbladen zijn duur, je zou denken dat ze van puur goud zijn gemaakt ! Ik begon al te vrezen dat ik fabrieksgewijs tegels ging moeten maken om dat te financieren.. Gelukkig vonden we een inventieve oplossing, dit in onze eigen gemeente, We lieten een aluminium blad plooien om over ons oud keukenblad te leggen. Zeer tevreden over het resultaat, en dat voor een fractie van de prijs van een "echt" keukenblad.
Is onze keuken nu perfect? Nee helemaal niet! Wie goed kijkt, zal wel wat kromme tegeltjes zien hangen, en ook de kleurenmix had beter gekund. Maar ik ben nog elke morgen blij als ik de keuken binnenkom, het is gezellig, het is uniek en het is een gezinsproject , met liefde gemaakt binnen onze mogelijkheden en net dat zorgt voor een onbeschrijfelijk warm gevoel telkens ik de keuken binnenstap.
Over : creativiteit
3 reactie(s) van

Daphne / zaterdag 24 oktober 2015
Het is prachtig geworden! En toegegeven, ik ben een beetje jaloers nu! Ik wou dat ik de middelen had om het ook te doen.
Super ook dat de kinderen hebben meegeholpen, zo krijgt het inderdaad nog een extra'tje. Heerlijk, echt waar!

Vandekerckhove Petra / dinsdag 22 december 2015
Hey Sabine,

Whaw, wat een schitterend resultaat! Je krijgt er direct een warm gevoel bij :-)

liefs,
Petra

Bernadette / woensdag 1 juni 2016
Hallo Sabine ben heel tevreden van mijn dame die ik gemaakt heb, en van je hulp die ik gekregen heb
Van harte dank en tot nog eens groetjes bernadette
Laat je ook een berichtje achter?

Naam*

Website

E-mail (wordt niet gepubliceerd)

Mijn bericht*